parallax background

Fujifilm X-Pro 3: Alles wat we nu weten én alles wat je weten wilt over deze nieuwe ‘meetzoeker’ camera!


Wat is de Fujifilm X-Pro 3?

De Fujifilm X-Pro 3 is een systeemcamera die zeer recent officieel is aangekondigd als een camera die in ontwikkeling is bij Fujfilm. Het wordt daarmee de opvolger van de Fujifilm X-Pro 2. De X-Pro 2 is tegelijkertijd een camera die alweer wat jaartjes oud is. Want deze camera is al sinds begin 2016 te koop. Niet vreemd dus dat Fujifilm binnenkort een nieuwe X-Pro op de markt wil gaan zetten.

Nu nog in ontwikkeling; de nieuwe Fujifilm X-Pro 3

De bekendmaking van deze camera werd overigens gedaan op de Fujifilm X Summit. Dat is een speciale conferentie waarbij Fujifilm rechtstreeks één op één in contact komt met haar gebruikers en waar Fujifilm wat van haar ontwikkelingen laat doorschemeren.

Laten we vooral eerlijk zijn; De X-Pro is een type camera dat door zijn ontwerp en hybride zoeker slechts een beperkte groep fotografen écht aanspreekt. Ondanks dat Fujifilm nog lang niet alle details over de komende X-Pro 3 heeft vrijgegeven valt er toch al wel het een en ander over te zeggen.


Wanneer wordt de X-Pro 3 geïntroduceerd?

Fujifilm zal de X-Pro 3 eind oktober aankondigen.
Om precies te zijn op 23 oktober. Dat is dus de dag dat we dan eindelijk alle ins- en outs van deze camera pas écht te weten komen. Verder hebben we kunnen zien dat de hybride optische en elektronische zoeker is gebleven en zal worden verbeterd. Maar het meest opvallende aan deze nieuwe camera is toch wel de achterzijde. De nieuwe X-Pro 3 zal de eerste camera zijn met een uniek verborgen LCD scherm…

Schrijf hem in je agenda:
23 oktober 2019

Het hele idee achter de X-Pro 3 is gestoeld op het principe van ‘pure fotografie’ en dat is tegelijkertijd ook de reden waarom de X-Pro 3 behoorlijk nostalgisch oogt.

Het ontwerp van de X-Pro serie spreekt daardoor sinds zijn bestaan ook veel straatfotografen aan. Dat komt omdat een X-Pro behoorlijk discreet oogt én dat maakt dat de communicatie tussen fotograaf en diegene die gefotografeerd wordt vaak net even wat soepeler verloopt. Fotograferen van onbekenden op straat wordt daardoor gewoon nét even iets eenvoudiger…


Wat gaat de X-Pro 3 kosten?

Wat we echter nog niet weten van deze camera is de prijs en vanaf welk moment hij exact te koop zal zijn. Het meest voor de hand liggende is dat de X-Pro 3 een gelijke prijsstelling zal krijgen als zijn voorganger de X-Pro 2. Wanneer dat het geval is moeten we dus rekenen op een prijs van om en nabij de €1850,- inclusief (kit) objectief.

De nieuwe X-Pro 3 vervaardigd uit titanium

De nieuwe X-Pro 3 wordt uitgevoerd in titanium. Zijn voorganger – de X-Pro 2 – moet het doen met een aluminium behuizing. Titanium is overigens een zéér lichte en tegelijkertijd zéér robuuste metaalsoort. Het kan dus ook best zo zijn dat de prijs daardoor juist weer wat hoger komt te liggen dan zijn voorganger…

Uiteraard voelt ook Fujifilm best wel enige druk van bovenaf – vanuit de Full Frame markt -dus mag de X-Pro 3 ook weer niet ‘te duur’ worden. Hoe dan ook de verwachting is dat de prijs van de X-Pro 3 (nét?) boven die van de X-T3 komt te liggen… Of dat positief of negatief uitpakt moet worden afgewacht. De prijs van deze camera blijft dus nog even spannend….


Fujifilm X-Pro 3 ontwerp: Hoe gaat hij eruit zien?

Terwijl de exacte specificaties voorlopig nog onduidelijk blijven, weten we al wel ‘hoe’ deze camera er uit gaat zien. Dat is overigens, zoals verwacht, zeer gelijkend op dat wat al over deze camera gelekt was. Toch was gelukkig nog niet alles bekend en uitgelekt.

Een verrassing is bijvoorbeeld dat de X-Pro3 beschikbaar zal komen in 3 verschillende kleuren. Twee van de drie versies bestaan daarbij uit een speciale coating ‘Dura Black’ (zwart) en ‘Dura Silver’ (zilver). De coating maakt de camera (naar eigen zeggen van Fujifilm), 10x beter bestendig tegen krassen dan de huidige bodies met een roestvrij stalen behuizing. De hardheid van de nieuwe coating komt daarmee overeen met die van saffier!

De nieuwe X-Pro 3 straks beschikbaar in 3 kleuren: Zwart, Dura Black en Dura Silver

Met andere woorden; deze camera kan wel een stootje hebben en is daarmee geschikt om te worden gebruikt onder ook wat ruigere werk omstandigheden. Straat- en reportage fotografen zullen daar ongetwijfeld erg blij van worden.

Er zijn nog twee andere veranderingen die in het ontwerp zijn doorgevoerd en die reeds bekend zijn gemaakt. Allereerst is de hybride zoeker verder verbeterd en waarbij de voordelen van zowel de optische- als elektronische zoeker verder zijn geoptimaliseerd.

X-Pro 3 – Verbeteringen: Optische Zoeker (OVF)

Wanneer gebruik wordt gemaakt van de optische zoeker van de X-Pro3 zou een kijkje door de zoeker een helderder beeld moeten opleveren met minder vertekening dan bij zijn voorganger. Ook zal de optische zoeker een nog bredere beeldhoek krijgen.

X-Pro 3 – Verbeteringen: Elektronische Zoeker (EVF)

Wanneer vervolgens gewisseld wordt naar de elektronische zoeker; dan zal de fotograaf al snel merken dat deze een hogere resolutie heeft gekregen en beschikt over een flink verbeterde contrastweergave dat zich uit door diepere kleuren. De elektronische zoeker is naar zeggen van Fujifilm beter dan die van de X-Pro2 en zelfs beter dan die we kennen van de X-T3. Ook zal de verversing van het beeld nu sneller zijn ten opzichte van zijn voorganger, wat bijdraagt aan meer vloeiendere bewegingen die natuurlijker overkomen. Bovendien geeft dat rust aan de ogen en dat maakt het kijken door de zoeker flink prettiger.

Zo komt de X-Pro 3 er straks aan de achterzijde uit te zien.

De meest interessante en misschien ook wel de meest verbazingwekkende verandering is de achterzijde van deze camera.

  • Het D-Pad met de vier knoppen is verdwenen. De joystick is gebleven!
  • Aan de achterzijde is géén groot LCD scherm beschikbaar.
  • In plaats daarvan krijg je een klein LCD scherm waarop je allerlei informatie en instellingen kunt zien of opvragen.
  • Het LCD scherm zit verstopt op de achterzijde en is alléén naar beneden neer te klappen, zodat er vanuit de heup of vanaf boven kan worden gefotografeerd of gefilmd.


Noviteiten

De achterzijde van de X-Pro3 is dus voorzien van een klein LCD schermpje, die net als bij veel professionele camera’s diverse informatie kan tonen over de instellingen van de camera zoals sluitertijd, diafragma en ISO instelling.

Ook kan er achterop het LCD schermpje informatie worden weergegeven over de belichtingscompensatie of een histogram. Je kunt er zelfs op zien voor welk ‘filmrolletje’ je in de camera hebt gekozen. Want ook de X-Pro 3 is uiteraard voorzien van diverse filmsimulaties.

X-Pro 3 – Beschikbare filmsimulaties

Er komt voor de X-Pro 3 zelfs een nieuwe nog niet eerder vertoonde filmsimulatie beschikbaar namelijk: ‘Classic Negative’. Deze filmsimulatie lijkt te zijn gebaseerd op de ‘oude’ Superia filmpjes van weleer.

De camera-instellingen blijven overigens ook achterop de camera zichtbaar wanneer je de camera uitschakeld! Niet getreurd, het kost nauwelijks extra stroom. Dat komt doordat de beeldweergave op dit kleine LCD scherm op eenzelfde wijze is geïmplementeerd als digitaal papier. De toevoeging van deze feature op de X-Pro 3 lijkt mij persoonlijk erg leuk.
Wanneer je de achterzijde van de camera naar beneden klapt ontvouwt zich daarachter het verborgen LCD scherm. Dit LCD scherm kan bijvoorbeeld worden gebruikt om te kunnen fotograferen vanuit de heup.

X-Pro 3 – Neerklapbaar LCS scherm voor fotograferen vanuit de heup

Het idee achter dit schermpje en de achterzijde van de camera is overigens dat het je méér terug moet brengen naar de essentie van fotografie. Daarmee wordt de verrassing van wat je zoal op een dag hebt gefotografeerd extra leuk. Je ziet immers pas bij thuiskomst wat je hebt gemaakt en of je dag succesvol is geweest.

Door het LCD scherm op deze wijze te implementeren hoopt Fujifilm je meer bewust te maken van datgeen wat je wilt fotograferen én dat je beter nadenkt over de compositie en beter oplet voor wat betreft de instellingen van de belichting.

Kortom deze camera brengt je méér terug naar de basis van het fotograferen en het gevoel dat fotografie je kan geven. Zo blijft er immers ook nog een verrassingseffect over voor op het moment dat je de foto’s thuis gaat bekijken, uitzoeken of eventueel wilt gaan bewerken.

X-Pro 3 – Je gebruikt nu deze ‘film’ in je camera…

Fujifilm hoopt met deze benadering het ‘chimpen’ (steeds terugkijken na iedere opname om te zien of hij wel is gelukt) te ontmoedigen. Wat mij betreft een prima zaak, maar of veel andere fotografen het hier met mij eens zijn valt nog te bezien. Wat Fujifilm hier met de X-Pro 3 doet is dus zéér gewaagd en de tijd zal leren of dit een schot in de roos is, of dat zij hiermee de plank volledig mis slaat.


Welke sensor zal de X-Pro 3 krijgen en wat zullen de overige specificaties zo ongeveer zijn?

Fujifilm heeft tijdens de X Summit vooral de buitenkant van de camera laten zien.
Over het inwendige van deze camera is niet veel bekend gemaakt. Wat ik je nu vertel is dus vooral speculatief, en gebaseerd op de ervaringen uit het verleden, gelekte informatie en op wat ik denk dat deze camera aan specificaties mee zal krijgen.

Bluetooth
De Japanse camera site Nokishita Camera heeft ontdekt dat Fujifilm begin Juni van dit jaar een camera heeft laten registreren. De website maakt daarbij niet bekend dat het bij de registratie gaat om de X-Pro 3, maar noemt daarbij speciale geheime codes die alleen door de insiders binnen Fujifilm kunnen worden vertaald naar een specifiek model.

Het model dat door Fujifilm bij de Bluetooth organisatie werd geregistreerd staat beken als model ‘FF180002″. Nu wil het geval dat ‘FF180006’ nu bekend is als de X-T30 en dat model “FF180003” nu bekend staat als de Fujifilm X-T3. Het ligt dus voor de hand dat we model ‘FF180002’ mogen identificeren als de nieuwe X-Pro 3.

Bluetooth 4.2 – een energiezuinige oplossing voor data overdracht

Als dit inderdaad de X-Pro 3 betreft, dan weten we in ieder geval dat deze camera de beschikking gaat krijgen over Bluetooth versie 4.2. Dat is gelijk aan de Bluetooth implementatie van de X-T3. Met deze versie van Bluetooth kunnen beelden eenvoudig en zonder veel stroomverbruik van de camera worden overgezet naar je smartphone.

IBIS – In-body beeldstabilisatie
IBIS of ingebouwde beeldstabilisatie in de behuizing van de camera is misschien wel het meest interessante gerucht dat de ronde doet over de X-Pro 3. Of deze camera uiteindelijk ook écht IBIS zal krijgen is nog onbekend.

De kaken bleven tijdens de X-Summit over dit onderwerp in ieder geval flink op elkaar. Daarentegen wordt er op de Chinese sociale media site Weibo gesproken over gelekte specificaties en waaruit zou blijken dat de X-Pro 3 hiermee zou zijn uitgerust.
Een zekerheid is dat tot op de dag van vandaag alleen de Fujifilm X-H1 als enige camera binnen de X-Serie beschikt over ingebouwde beeldstabilisatie (IBIS). IBIS is bij Fujifilm
verder alleen aanwezig in de GFX 100.

Fujifilm X-Pro 3 – Gemaakt uit één blok titanium

Mocht het deze camera aan IBIS ontbreken, dan zal dat waarschijnlijk toch een aantal mensen teleurstellen. De meeste nieuwe camera’s worden tegenwoordig met een dergelijk systeem uitgerust en zelfs de kleinere Sony A6500 is er van voorzien.

Bovendien zijn er nog een aantal objectieven zoals bijvoorbeeld de geweldige Fujinon XF35mm f1.4 en f2.0 die niet zijn uitgerust met optische beeldstabilisatie. IBIS kan je dan helpen om nét even die lagere sluitertijd eruit te persen dan die je normaal gesproken had moeten gebruiken.

Fujifilm heeft voorheen aangegeven dat het (nog) niet in staat is om IBIS te implementeren in een camera zoals de X-T3 omdat deze daarvoor te klein zou zijn. De X-H1 is inderdaad een camera die aanzienlijk groter is dan zowel de X-T3 als ook de X-Pro2 en daarmee waarschijnlijk ook de X-Pro 3.

Hoe mooi de toevoeging van IBIS aan een X-Pro 3 ook zou zijn verwacht ik zelf dat dit niet in deze camera aanwezig zal zijn. Als dat wel zo is, dan is dan is dat bijna letterlijk een kers op de taart.


Verbeterde sensor, Beeldkwaliteit, Autofocus en Video-opties.

Om met het laatste maar in huis te vallen; de video-opties: Door de mogelijkheden die nieuwe technologie ons kan geven is er één feature die ik persoonlijk graag in de X-Pro 3 wil terugzien; 4K video met een beeldopname mogelijkheid van 60 beelden per seconde.
Hopelijk krijgt de X-Pro 3 net als de X-T3 deze optie ook.

De X-Pro2 stelt ons momenteel in staat om te filmen met een snelheid van 30 beelden per seconde bij gebruik van 4K video. Maar, een moderne camera vraagt ook om nieuwe video mogelijkheden. Juist in tijden dat video en fotografie steeds meer in elkaar opgaan. Misschien is de X-Pro 3 op zich niet zo video georiënteerd, toch hoop ik dat Fujifilm hier niet op gaat beknibbelen.

Fujifilm heeft in het verleden duidelijk laten zien dat zij een benadering hanteert waarbij al hun camera’s worden gereleased aan de hand van eenzelfde sensor die in eenzelfde generatie camera schuil gaat. Alle camera’s die binnen dezelfde generatie worden uitgegeven krijgen daarbij dan ook exact dezelfde generatie sensor in hun body. Zo hebben bijvoorbeeld de Fujifilm X-Pro 2, X-H1, X-T2, X-T20 en X-E3 allemaal dezelfde sensor aan boord.

Fujifilm X-Trans sensor

De Fujifilm X-T3 was de eerste camera die werd voorzien van een 4e generatie 26 Megapixel X-Trans CMOS IV sensor. Toen begin dit jaar de X-T30 werd geïntroduceerd zagen we dat deze sensor ook in deze camera wordt toegepast. Het ligt daarmee geheel in de lijn der verwachting dat de X-Pro 3 eveneens zal worden uitgerust met dezelfde 4e generatie X-Trans sensor als die wordt gebruikt in de X-T3.

De verwachting is daarmee dus ook dat de basis ISO waarde zal liggen tussen ISO 160 en 12800 ISO. Ook de beeldverwerkingsprocessor in de X-Pro 3 zal naar verwachting dezelfde zijn als die in de X-T3 en daarmee zal ook de autofocus, lichtmeting en snelheid van scherpstellen gelijk zijn aan die we al kennen. Op dit vlak hoeven we dus niet achterover te vallen van onze stoel als de uiteindelijke specificaties op 23 oktober bekend worden gemaakt.
Wel voor wat betreft de snelheid waarmee deze camera zijn werk kan doen, want die is van de X-T3 op zich al verbazingwekkend snel!


Fujifilm X-Pro 3: Mijn vroege oordeel

De komende X-Pro 3 is ronduit een gewaagde stap van Fujifilm. Een krachtig statement waarin zij aangeeft dat fotografie ook een passie is. Dat uit zich in het concept achter ‘Pure Fotografie’.

Het verborgen LCD scherm zal ongetwijfeld veel reuring teweeg brengen bij veel fotografen. Tegelijkertijd is het daarmee ook een duidelijk onderscheidend model én een camera die niet voor iedereen geschikt zal zijn. (Dat weet men bij Fujifilm ongetwijfeld zelf ook wel).

Retro-lovers zullen hem ongetwijfeld omarmen, maar een jongere generatie fotografen die nooit eerder analoog heeft gefotografeerd kan misschien niet leven zonder een groot LCD scherm achterop de camera. De X-Pro 3 heeft zijn eigen publiek en kent zijn eigen charme. Het is een ‘andere’ camera dan bijvoorbeeld een X-T3 en dát laat Fujifilm met dit ontwerp duidelijk zien!

X-Pro 3 – De belangrijkste instellingen altijd zichtbaar

De voorgaande modellen uit de X-Pro serie kenden een redelijk groot publiek. Dat wordt mogelijk met de komst van deze nieuwe X-Pro 3 een iets kleinere doelgroep, of misschien juist wel een totaal andere doelgroep?


Als deze camera inderdaad wordt uitgevoerd met nieuwe 4K video mogelijkheden en de supersnelle autofocus uit de X-T3, dan is het eigenlijk alleen het ontwerp dat hem vooral anders maakt. Een super klassiek ogende camera, die echt bedoeld is om er discreet mee te kunnen fotograferen. Een onderscheidende camera die je terug brengt naar de basis van het fotograferen.

De officiele details zijn nu nog niet bekend, daarvoor moeten we dus wachten tot 23 oktober aanstaande, maar ik denk dat we ongetwijfeld nog veel over deze camera zullen gaan horen…

NAAR MIJN BLOG...