parallax background

Het wordt tijd dat Samsung weer sensoren voor systeemcamera’s gaat maken!


Het wordt tijd dat Samsung weer sensoren voor systeemcamera’s gaat maken!

In de afgelopen jaren is Sony uitgegroeid tot marktleider op het gebied van sensoren voor camera’s. Met camera’s bedoel ik dan niet de camera in je telefoon, maar camera’s met verwisselbare objectieven zoals spiegelreflex camera’s en systeemcamera’s.

Voor deze type camera’s maakt Sony momenteel de allerbeste sensoren die er maar verkrijgbaar zijn. Sensoren met een hoog dynamisch bereik en weinig ruis bij gebruik op hogere ISO waarde. Er zit een hoop techniek in deze sensoren zoals ‘dual gain’, BSI en geheugen dat direct achter de sensor aanwezig is om te kunnen komen tot een ongelooflijk aantal beelden per seconde en waardoor de beeldsensor enorm snel kan worden uitgelezen.

Al die technologie is prachtig, maar er zit ook een keerzijde aan de hegemonie die Sony heeft verworven op deze markt. Want naast het produceren en leveren van beeldsensoren aan andere camerafabrikanten ontwikkeld Sony ook eigen systeemcamera’s. Wat is daar erg aan zul je misschien denken?

In eerste instantie is daar natuurlijk ook niets mis mee, maar doordat Sony Components (sensoren) en Sony Digital Imaging (camera’s), uiteindelijk één en hetzelfde bedrijf is kan zij misbruik maken van deze positie en zichzelf bevoordelen ten opzichte van andere camerafabrikanten én juist dat is uiteindelijk slecht voor de totale markt. 

Een camera is een verlengstuk van je eigen persoonlijkheid. Het is een gereedschap en dat gereedschap moet goed bij je passen. Je zult bijvoorbeeld maar een lekkere BMW rijden om vervolgens gedwongen te worden om in een Opel te gaan rijden…. Of wanneer je altijd naar de Albert Heijn gaat vind je het ook niet fijn om ineens alleen nog maar je boodschappen te kunnen doen bij de Dirk van den Broek. Als er dus geen keuze meer zou zijn dan voelt dat niet fijn en word je in je keuze beperkt.

Afbeelding: Sony A7R

Als Sony dus de ‘beste’ sensoren voor zichtzelf houdt is dat natuurlijk fijn voor de Sony gebruikers. Maar, is dat nadelig voor de andere camerafabrikanten. Voor Sony is het natuurlijk goed voor haar eigen concurrentiepositie door anderen moedwillig op achterstand te zetten, maar uiteindelijk zal dat ook tegen zich gaan werken. Met name op het moment dat de keuze voor de andere camerafabrikanten wordt vergroot als zij bij andere leveranciers kunnen gaan shoppen voor hun sensoren. Op dit moment heeft Sony naar eigen zeggen bijna 85% van de sensormarkt voor digitale systeemcamera’s en spiegelreflexen in handen. Sony Components ‘poept’ daarmee ongeveer zo’n 100.000 beeldsensoren per dag uit haar fabrieken.

Andere camerafabrikanten moeten door de hegemonie die Sony heeft momenteel dus dulden dat Sony zichzelf kan bevoordelen. Je kunt ook zeggen dat de andere camerafabrikanten, zoals Nikon, Canon met haar point and shoot camera’s en Fujifilm teveel leunen op de technologie van Sony. Er is slechts één fabrikant die deze hegemonie van Sony kan breken, en dat is…. Samsung.

Samsung is ook geen vreemde eend in de bijt, want naast het produceren van beeldsensoren voor gebruik in telefoons, heeft zij in het verleden ook beeldsensoren gemaakt die werden toegepast in haar systeemcamera’s. Velen van ons zullen zich de NX1 of NX500 nog wel kunnen herinneren. Zelfs als je vandaag de dag naar de sensoren kijkt is de sensor die schuil ging in deze systeemcamera’s van Samsung ook nu nog, na meer dan 5 jaar nog steeds héél concurrerend. Samsung heeft daarmee bewezen dat zij de concurrentie op dit gebied met Sony makkelijk aan kunnen gaan en zelfs zouden kunnen verstoten als de camerafabrikanten massaal weg zouden lopen bij Sony.

De Samsung NX1 – Meer dan vijf jaar oud, maar sensortechnologie die ook vandaag de dag nog steeds concurrerend is!


KEERT SAMSUNG TERUG OP DE MARKT VOOR GROTERE BEELDSENSOREN?

Er zijn echter sterke geruchten dat Samsung heeft besloten weer meer werk te gaan maken van het produceren van beeldsensoren voor grotere camera’s. Één van die geruchten is dat Samsung de productie van haar sensordivisie wil opvoeren van 45.000 stuks per dag naar meer dan 120.000 stuks per dag. Omdat er een overschot is aan de productie van geheugenchips voor computers, heeft Samsung besloten een deel van deze productielijn op te gaan offeren aan de productie van camerasensoren. 

Er is weinig bewijs dat Samsung deze stap ook daadwerkelijk heeft gezet. Desondanks heeft Fujifilm onlangs laten doorschemeren dat zij meer wil inzetten op research en development op het gebied van zogenoemde ISOcell beeldsensoren. Laat dit type beeldsensor nu net uitsluitend door Samsung worden geproduceerd. 

Het zou daarmee dus inderdaad zo kunnen zijn dat Samsung zich weer opnieuw gaat richten op de productie van Micro 4/3, APS-C, Full Frame en mogelijk zelfs op Medium Format sensoren gaat richten. Het is dus te hopen dat er een sprankje waarheid berust in dit gerucht want de komst van Samsung op deze markt zou in ieder geval met open armen moeten worden ontvangen. Niet alleen door de camerafabrikanten zelf, maar ook door de consument. Want meer keus betekent ook meer concurrentie en uiteindelijk innovatievere producten. 

 Voor camerafabrikanten als Nikon, Olympus, Panasonic, Canon en Fujifilm betekent het bijvoorbeeld dat zij sneller toegang kunnen krijgen op de laatste technologische ontwikkelingen die Sony momenteel eerst een aantal maanden voor zichzelf houdt. Dat betekent dus niet alleen dat Sony zichzelf niet langer kan bevoordelen, maar ook dat zij niet langer de prijs kunnen bepalen en daarmee een directe invloed kan uitoefenen in de prijsbepaling van andere camerafabrikanten. Het voordeel dat Sony nu heeft komt daarmee dus volledig te vervallen en dat is uiteindelijk ook weer goed voor de consument, want hij/zij krijgt weer meer keuze.

Zo’n voordeel voor de andere camerafabrikanten blijft uiteraard alleen opgaan als Samsung afziet om ook zelf weer systeemcamera’s te gaan produceren. Maar dat zie ik minder snel gebeuren, omdat de cameramarkt op zichzelf is verzadigt en er weinig ruimte is voor nieuwe spelers, terwijl er wel kansen zijn op het gebied om een groot deel van de sensormarkt zelf af te kunnen romen. 

Hoe dan ook, we zouden met zijn allen moeten hopen dat Samsung de productie van beeldsensoren voor systeemcamera’s opnieuw opstart. Dat zou goed zijn voor iedereen en zelfs voor de gebruikers van een Sony camera.

NAAR MIJN BLOG...