parallax background

Mini Review: Nitecore UNK2 – USB batterijlader


Mini Review:

Nitecore UNK2 – USB batterijlader

Vandaag doe ik een unboxing en mini-review van de Nitecore UNK2, USB batterijlader.Deze batterijlader, waarin je twee batterijen tegelijkertijd kunt opladen is mij toegezonden door CameraTools uit Apeldoorn en waarbij ze mij gevraagd hebben om mijn eerlijke mening van wat ik van deze USB batterijlader vind. Laten we daarom eens snel gaan kijken….

De Nitecore UNK2, lekker klein en compact

Deze batterijlader is beschikbaar voor verschillende merken camera’s. Zo is er bijvoorbeeld een versie beschikbaar voor Nikon en Canon, maar de Nitecore UNK2 batterijlader is ook beschikbaar voor bijvoorbeeld de camera’s van Sony en Fujifilm. Kortom deze USB Nitecore UNK2 dubbellader – Ja je leest het goed, we hebben hier te maken met een uiterst compacte dubbellader – is beschikbaar voor voor de meeste merken camera’s. 

Bij aanschaf moet je wél even goed opletten dat je de juiste versie koopt. Want, deze batterijlader wordt niet geleverd met verwisselbare koppelplaten. De versie die je koopt moet dus geschikt zijn voor het type batterijen die je ook in je camera gebruikt.

– Unboxing –

In het doosje zelf zit niet veel meer dan de lader zelf. Daarmee bedoel ik dan aan accessoires. Want in het doosje zit namelijk nog wel een garantiekaart (voor wat het waard is) en een ‘mini’ gebruiksaanwijzing in de vorm van een groot uitvouwbaar papier. 

Die gebruiksaanwijzing is beschikbaar in het Engels, Duits, Frans, Italiaans of Spaans en in meer exotische talen als Roemeens, Russisch, Koreaans, Japans en Chinees. Wanneer je deze talen niet machtig bent is dat gelukkig geen ramp, want heel ingewikkeld is het gebruik van deze dubbellader niet!

– De USB Nitecore UNK2 Dubbellader –

Wanneer we de batterijlader uit zijn verpakking hebben gehaald zie je dat aan beide zijden van deze lader een batterij kunt plaatsen. Aan de bovenkant van de lader zit een soort van schuifje waarmee je de USB kabel tevoorschijn kunt halen. Belangrijk om te vermelden is dat je deze batterijlader NIET rechtstreeks aan de netvoeding kunt hangen. Hij kan dus alleen gebruikt worden in combinatie met een USB telefoonlader of een andersoortige lader die beschikt over een USB poort. Ik doe dat bijvoorbeeld in combinatie met een USB Powerbank. Handig voor onderweg!!!

Zo’n powerbank heb ik namelijk toch altijd bij me in mijn fototas. En, nu kan ik als ik onderweg ben op iedere lokatie waar ik ook maar ben, niet één maar twee batterijen tegelijkertijd opladen.

Handig indicatieschermpje met daarop veel informatie over de status van de batterij.
Hier afgebeeld de versie van Nikon, maar ook beschikbaar voor Fujifilm, Canon en Sony

Superhandig, vooral voor diegenen die gebruik maken van een systeemcamera, of voor diegenen die veelvuldig de filmmogelijkheden van hun camera’s benutten. Zoals ik al zei hoef je hem natuurlijk niet te gebruiken in combinatie met een Powerbank, maar kun je hem ook gewoon aan de lader van je telefoon of iPad hangen. 

Tof, aan deze lader is vooral dat het méér is dan alleen een lader zoals je die meestal bij je camera bijgeleverd krijgt. Wat ik bijvoorbeeld erg handig vind is dat deze Nitecore UNK2 is voorzien van een digitaal informatieschermpje.

Je kunt daarop realtime zien, hoe vol, of hoe leeg de batterij is die op dat moment wordt opgeladen. En, ook heel handig. Hij geeft duidelijk aan hoeveel stroom er nog moet worden bijgeladen voordat de batterij weer vol is. Zo heb je dus een goede indicatie hoe lang het nog gaat duren voordat je er weer mee aan de slag kunt.

Achterzijde van deze dubbele batterijlader.
In dit geval de versie voor Nikon, maar ook leverbaar voor Fujifilm, Canon of Sony.

Het schermpje is relatief helder en duidelijk afleesbaar.  Ook prettig is dat deze lader een stuk kleiner is dan de reguliere opladers die je normaal bijgelevert krijgt. Hij past dus écht heel makkelijk in iedere fototas, waarbij je dus al kunt beginnen met het opladen van de batterijen als je weer terug onderweg naar huis bent, of naar een andere lokatie, waar dan ook ter wereld. Vergeten hem uit je fototas te halen is geen probleem. Want hij stopt met laden zodra de batterij vol is.

Ook handig is dat de laadsnelheid automatisch wordt geregeld afhankelijk van de bronvoeding. Bij gebruik van een snellader – bijvoorbeeld die van je telefoon – zal deze lader dus ook sneller een batterij op kunnen laden dan bij gebruik van bijvoorbeeld een Powerbank die niet over deze mogelijkheid beschikt. Heb je net als ik echter een wat luxere powerbank die eveneens extra stroom kan afgeven dan zal de batterijlader dus ook weer op ‘turbostand’ werken. 

— Inpluggen en laden maar… —

Zodra je de USB stekker in een stroomvoorziening plaatst, zul je zien dat er een schermpje oplicht en die de status van de batterij(en) weergeeft. 
Als eerste zie je linksboven in welke ‘slot’ de batterij is gestoken Daarnaast zie je de status van de batterij weergegeven. Linksonder zie je een visuele indicator van hoe vol de batterij is.Rechts daarnaast zie je de temperatuur van de batterij die wordt opgeladen.

En daar weer naast zie je het aantal Milliampere dat deze batterij nog geladen moet worden voordat hij weer vol is.Deze aanduiding telt af in plaats van op. Dat is handig, want daarmee heb je een beter gevoel bij hoe lang het nog duurt. Er zullen immers weinig mensen zijn die precies weten hoeveel capaciteit hun batterij exact heeft. Als laatste wordt elke paar seconde ook weergegeven hoeveel de batterij in totaal heeft geladen.

Hier afgebeeld de versie van Nikon, maar ook beschikbaar voor Fujifilm, Canon en Sony
Let op, je ziet hier andere informatie in het display staan dan bij de foto die hierboven al is geplaatst 😉

Samengevat, kan ik zeggen dat het een mooie en compacte lader is, die wel een klein beetje plastic voelt, maar daarentegen wel weer heel handig is als je regelmatig onderweg je batterijen moet opladen. Of, wanneer je jouw camera net als ik ook gebruikt om er mee te filmen. Je kunt immers twee batterijen tegelijkertijd opladen. Bovendien is de statusindicator die op deze lader aanwezig ontzettend handig. 

Al met al is deze NiteCore UNK2 USB batterijlader een aanrader als je op zoek bent naar een handige duolader voor een niet al te hoge prijs. Ik ben er meer dan tevreden over!

Deze Nitecore NK2 – Dubbele batterijlader is verkrijgbaar via CameraTools in Apeldoorn.
Klik hierboven op de link!

NAAR MIJN BLOG...