parallax background

Nét even anders… Full Frame van Sigma

Full Frame van Sigma

Nét even anders…

Sigma heeft vandaag een aantal interessante producten geïntroduceerd – Naast een aantal FE en L mount objectieven en een aantal DC DN objectieven met een vaste brandpuntsafstand voor de Canon EOS M, heeft Sigma ook nog wat anders geïntroduceerd. Een Full Frame camera die nét even anders is. Een beetje vreemd en toch de aandacht trekt; De Sigma FP camera!

Sigma is niet alleen bekend vanwege haar uitstekende ‘Art’ objectieven, maar maakt ook camera’s. Meestal zijn dat wat vreemde eenden in de bijt en de nieuwe Sigma FP is daarin niet heel veel anders. Toch lijkt deze nieuwe camera interessanter dan want Sigma tot nu toe heeft gepresenteerd. 

De Sigma FP lijkt in eerste instantie op een reguliere 24MP Full Frame camera met een…. Bayer sensor. De Sigma FP is een camera die niet alleen op het eerste oog redelijk ‘kaal’ is uitgevoerd, maar is tegelijkertijd ook één van de kleinste systeemcamera’s die er te koop is. Deze Full Frame camera weegt slechts 422 gram inclusief geheugenkaart en is slechts iets van 11 centimeter breed.


Een andere benadering

Wat vooral opvalt aan deze camera is de visie van Sigma. Deze camera is namelijk niet zozeer direct gericht op fotografie, maar is zo ontworpen dat de nadruk meer is komen te liggen op het maken van video’s. Dat is een opmerkelijke benadering die we bij geen enkele andere fabrikant van camera’s eerder terug hebben gezien. Zo ontbreekt het de Sigma FP bijvoorbeeld aan een EVF en kun je er ook geen flitser op plaatsen. Dat laatste heeft overigens te maken met het gegeven dat deze camera alléén beschikt over een elektronische sluiter.

Wil dat zeggen dat je met deze camera niet kunt fotograferen? Nee zeker niet! Je kunt er tot 18 opnames per seconde mee maken, alhoewel de buffer wat klein is, want na één seconde wordt het aantal opnames al terug gebracht naar 12 beelden per seconde. 

Zoals gezegd deze camera is veel meer gericht op het maken van video’s en dat uit zich onder andere in de 4K filmfuncties. Zo maakt deze camera onder andere gebruik van Cinema DNG RAW en kan hij video-opnames maken met een dynamisch bereik van tot wel 12 stops. Een belemmering lijkt wel dat de video opnamemogelijkheid beperkt is tot 24 frames per seconde in 4K en kun je er in 1080P tot 120fps mee filmen. Er kan ook worden opgenomen door middel van de USB 3.1 aansluiting. 

 Ook opvallend is hoeveel verschillende soorten accessoires Sigma heeft ontwikkeld om dit systeem te gaan ondersteunen. Tegelijkertijd is het eenvoudig om deze camera bijvoorbeeld ook te koppelen aan een drone. Het lijkt erop dat Sigma goed heeft nagedacht over waarvoor je deze camera zoal kunt gaan gebruiken. Dit laat gelijk ook zien dat Sigma voor deze camera behoorlijk buiten de gebruikelijke kaders heeft gedacht. 
 
Dat de camera slechts beschikt over een elektronische sluiter is om die reden dus ook niet zo vreemd. Sterker nog in de toekomst zullen we naar verwachting steeds meer camera’s zien zonder mechanische sluiter. Met name op het moment dat we meer zogenoemde ‘global’ shutter sensoren zullen gaan zien. Dat gezegd hebbende deze Sigma FP kent nog een reguliere elektronische sluiter. Omdat de camera klein en compact is, heeft Sigma de behuizing geheel van aluminium gemaakt. Die behuizing maakt direct ook onderdeel uit van de wijze waarop de camera wordt gekoeld.

De Sigma LP maakt overigens gebruik van de L-Mount. Volgend jaar moet er van deze camera ook een versie uitkomen die beschikt over een Full Frame Foveon sensor. Die sensor zal bestaan uit een 60MP sensor, wat neerkomt op 20MP omdat een Foveon sensor 3 aparte kleurenfilters gebruikt. Het voordeel van deze sensor is meer detailweergave en een 3D gevoel. Tegelijkertijd is Foveon behoorlijk gevoelig voor ‘valse’ kleuren. 
 
Hoe deze camera in de markt ontvangen gaat worden is nog even afwachten. Het is in ieder geval een interessante ontwikkeling die Sigma met deze nieuwe camera laat zien.

NAAR MIJN BLOG...