parallax background

Optische formule na 2000 jaar eindelijk gekraakt! Goedkopere en scherpere objectieven in zicht!


Optische formule na 2000 jaar
eindelijk gekraakt!

Goedkopere en scherpere objectieven in zicht!

Een Mexicaanse natuurkundige heeft onlangs een ingewikkelde optische formule na 2000 eindelijk weten te kraken. Een meer dan 2000 jaar oud natuurkundig probleem wordt daarmee opgelost. Een probleem waar zelfs de duurste objectieven mee te maken hebben en waar tot nu toe nog geen oplossing voor was kan nu eindelijk worden voorkomen….

Over welk optisch probleem we het hebben? Hoekonscherpte!
Je zult waarschijnlijk wel weten dat een lens in het midden zijn grootste scherpte kent en dat naarmate we verder naar de rand van een beeld kijken de scherpte naar de ‘hoeken’ afneemt. Kortom de hoeken van een foto zijn altijd wat onscherper ten opzichte van het midden van een opname. 

Dit probleem doet zich al voor sinds de ontdekking van de ‘lens’ en daarmee een probleem waar de mensheid al enkele duizenden jaren mee te kampen heeft. Tot voor kort dachten we dat dit probleem onoplosbaar zou zijn. Een Mexicaanse natuurkundige heeft nu onlangs de formule gekraakt. Of beter gezegd hij heeft juist een hele en vernuftige nieuwe formule ontwikkeld waardoor dit probleem voorkomen kan worden! Zijn nieuwe optische formule is zelfs zo ingenieus dat het voor een revolutie kan zorgen in de optische industrie en op de wijze waarop ‘lenzen’ en daarmee objectieven kunnen worden gemaakt en gefabriceerd.

Op papier en in theorie moet een gekromde lens uiteraard het licht zodanig breken dat alle lichtstralen door hetzelfde brandpunt vallen. In de praktijk blijkt dat echter niet mogelijk te zijn. Een van de oorzaken is dat iedere kleur licht zijn eigen frequentie heeft en daardoor net even iets anders afbuigt. Los van dat hebben we ook nog te maken met de dichtheid van het gebruikte glas en iets dat we in de natuurkunde ‘refractie’ noemen.

Geen enkel lensdeel in een objectief is 100% nauwkeurig geslepen. Er is altijd wel een kleine afwijking te vinden. Hoe klein een dergelijke imperfectie ook is. Het leidt ertoe dat geen enkele lens 100% scherp is. We noemen dit ook wel sferische aberratie. Het is een probleem dat zelfs Isaac Newton en de Griekse wiskundige Diocles niet wisten hoe dit probleem te kraken viel.

Tegenwoordig gebruiken fabrikanten van lenzen en objectieven vaak asferische lenselementen om het licht aan de randen van een lens weer in de juiste richting te sturen. Hierdoor zijn de lenzen en objectieven die we tegenwoordig voor onze camera’s gebruiken ook aan de randen van een afbeelding gelukkig toch nog behoorlijk scherp.

Maar… het maken en produceren van asferische lenselementen is duur en ze zijn lastig te produceren. Bovendien leidt het ertoe dat waar je enerzijds iets corrigeert je ergens anders in je optische formule weer een nieuw probleem veroorzaakt. Dat maakt dat een goed objectief uiteindelijk ook behoorlijk prijzig wordt voor de consument.

Maar als het aan de natuurkundige Rafael G. González-Acuña ligt zal dat binnenkort allemaal weleens flink eenvoudiger kunnen worden en daarmee kunnen objectieven ook aanzienlijk goedkoper worden geproduceerd. Hij heeft namelijk een formule ontwikkeld waarmee sferische aberratie kan worden voorkomen. Daarmee heeft hij een groot natuurkundig probleem weten op te lossen en dat zal ertoe leiden dat we lenzen en objectieven binnenkort op een andere manier kunnen gaan produceren.

Jep – Appeltje eitje als je het mij vraagt… Daar had jij ongetwijfeld ook al aan gedacht!
Maar Rafael G. González-Acuña ( (Tecnológico de Monterrey) heeft hem toch maar even mooi voor je uitgeschreven!

Voor de meeste van ons zal het duidelijk zijn!
Deze formule bevestigd wat je waarschijnlijk al wist…. een carriere als natuurkundige of wiskundige zit er voor jou en mij waarschijnlijk niet in!

Toegegeven ook ik begrijp er helemaal niets van. Maar geloof me. Bij Nikon, Fujifilm, Canon, Olympus en Carl Zeiss (en natuurlijk alle andere bedrijven in de optische industrie) zullen ze ongetwijfeld deze formule uitgebreid gaan bestuderen.

De formule is namelijk voor hen een blauwdruk om hun eigen optische formules voor het maken van objectieven verder te kunnen verbeteren en te perfectioneren. Deze technologische doorbraak zal dus niet alleen de pixelpeepers aanspreken, maar is nuttig voor iedereen. Omdat lenzen en objectieven er uiteindelijk scherper door kunnen worden en dat heeft dus ook grote gevolgen voor de microlenzen die bijvoorbeeld op een sensor worden gelegd, of voor de camera in je smartphone.

Kortom uiteindelijk zal iedereen profiteren van hetgeen deze Mexicaanse wetenschapper heeft ontdekt en uitgewerkt. Het gevolg van zijn ‘uitvinding’ is vooral dat objectieven eenvoudiger, lichter en goedkoper kunnen worden geproduceerd en daar heeft uiteindelijk iedereen voordeel bij.

NAAR MIJN BLOG...