Lexar stopt met de verkoop van XQD en geeft de schuld aan Sony.

Lexar stopt met de verkoop van XQD en geeft de schuld aan Sony.

°°°

26 oktober, 2018

En... geeft de schuld aan Sony.

26 oktober 2018 – Lexar heeft zojuist bekend gemaakt te stoppen met het produceren en ontwikkelen van geheugenkaarten van het type XQD. Lexar zal zich daarbij vanaf nu richten op de ontwikkeling van CFexpress als toekomstige standaard.

Nadat Micron, in juni 2017 al had besloten om te stoppen met de productie van Lexar geheugenkaarten werd Lexar in september 2017 opgekocht door het Chinese Longsys. Daarbij gaf Lexar destijds nog aan dat de productie van XQD geen gevaar zou lopen.

De huidige lijn van XQD geheugenkaarten van Lexar.

Afgelopen maandag presenteerde de Poolse distributeur van Lexar een persbericht waarin bekend werd gemaakt dat Lexar zich gaat terugtrekken uit de markt voor XQD geheugenkaarten. De reden zou zijn gelegen in het feit dat Sony haar marktpositie als licentiehouder misbruikt en dat het aantal camera’s dat het XQD formaat ondersteund te klein is om nog langer dit type geheugenkaarten te blijven ontwikkelen. Of zoals een zegsman van Longsys zegt: “Verdere ontwikkeling van XQD en het blijven ondersteunen van deze technologie zou onzinnig zijn“. Lexar geeft daarbij aan dat Sony en anderen verantwoordelijk zijn voor de langzame ontwikkeling van dit type geheugenkaart.

Terwijl Lexar graag de technologie achter XQD zou willen doorontwikkelen wordt deze opgehouden door diverse partijen zoals Sony, die over diverse patenten in deze technologie beschikt. Hierdoor is het voor ons onmogelijk verdere doorontwikkeling mogelijk te maken“.

Het bedrijf geeft verder tegen Nikon Rumors aan dat ze wel graag verder willen werken aan de ontwikkeling van CFexpress dat de opvolger van XQD zou moeten worden. CFexpress is een ontwikkeling die breder wordt gedragen en komt voort uit de ‘Compact Flash Association’, dat een partnerschap is van diverse camerafabrikanten.

XQD werd voor het eerst in 2010 aangekondigd door Sandisk, Sony en Nikon. CFexpress is aangekondigd door de CompactFlash Association in September 2016 als de directe opvolger van XQD. XQD compatible camera’s (zoals de Nikon D5, D850, Z6 en Z7) kunnen via firmware worden geupgrade naar CFexpress.

Terwijl XQD geheugenkaarten een theoretische topsnelheid zouden kunnen behalen van 1000MB/sec kenmerkt CFexpress zich door een waanzinnige snelheid van bijna 8000MB/sec (7880MB/s). Dat komt neer op een snelheid van bijna 8 gigabyte aan data per seconde.

Volg mij op Sociale Media

Wanneer je meer over mij wilt weten, of mijn laatste werk graag wilt zien, dan kun je mij volgen via diverse Sociale Media kanalen.
(mijn facebookgroep)
"Greg Theulings is van origine een Marketing- en Communicatie specialist. Naast deze werkzaamheden doceert en coached hij graag anderen op het gebied van fotografie en fotografische vormgeving. Ook organiseert Greg regelmatig fotografie workshops en photowalks. Dat doet hij vol overgave en met heel veel liefde voor het vak."
envelope-omobile linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram