Close

Kaizen tijd: Fujifilm’s laatste firmware upgrades nu beschikbaar!

Kaizen firmware updates zijn software updates voor je camera die bestaan uit méér dan enkel kleine bugfixes. Met behulp van een Kaizen firmware update krijgt je camera namelijk meer opties en mogelijkheden. Deze grotere firmware updates bieden je dus altijd grote en kleinere verbeteringen aan je camera met functionaliteit die voorheen nog niet op je camera beschikbaar was.

Het loont daarmee altijd de (kleine) moeite om een dergelijke Kaizen firmware update uit te voeren. Laten we daarom eens snel kijken wat deze nieuwe firmware update ons Fujifilm gebruikers heeft gebracht.

Afbeelding: Fujifilm

Fujifilm GFX

De GFX heeft zojuist via firmware versie 2.0 ondersteuning gekregen voor Fujifilm X RAW STUDIO, verbeterde ondersteuning voor radiogestuurde studioapparatuur en flitsers, toevoeging van de optie “Oogsensor + LCD Weergave” onder de View Mode knop, de mogelijkheid om het fotograferen zonder geheugenkaart onmogelijk te maken. Daarnaast krijgt de GFX nu ook de mogelijkheid om de sluitertijd via het commandowiel in stappen van 1/3e stop aan of uit te zetten.

Fujifilm X-T2 / X-Pro2

Fotografen die werken met een Fujifilm X-T2 krijgen na het installeren van firmware versie 3.0 ook een aantal hele mooie verbeteringen. Hun camera’s zijn nu eveneens geschikt gemaakt voor gebruik met Fujifilm X RAW Studio, krijgen net als GFX gebruikers een verbeterde ondersteuning voor radiogestuurde studioapparatuur en flitsers en verkrijgen de mogelijkheid om hun camera instellingen op te slaan of te herstellen via de Fujifilm X Acquire tether software.

De grootste verbetering voor de Fujifilm X-T2 bestaat uit een verder verbeterd autofocus algoritme waarmee bewegende onderwerpen beter kunnen worden gevolgd.

Zo is het nu mogelijk om onderwerpen te volgen die nu half zo groot zijn als voorheen mogelijk was en bovendien kan de camera nu twee keer zo vaak een autofocusmeting uitvoeren. Je zult begrijpen dat het volgen en fotograferen van bewegende onderwerpen hierdoor aanzienlijk wordt verbeterd.

Bovendien vindt er nu een automatische handoff plaats wanneer een bewegend onderwerp buiten het fasedetectie AF gebied komt. Overschakelen tussen fasedetectie AF en Contrast detectie AF gebeurt nu volledig automatisch, waardoor werken met Zone-AF en Wide Area AF een flinke oppepper krijgt. Dit zorgt ervoor dat de werking van deze beide autofocussystemen daardoor flink meerwaarde krijgt.

Afbeelding: Fujifilm

Uiteraard is het altijd verstandig om onderwerpen die bewegen binnen het middelste fasedetectie gebied te houden, maar wanneer dat (kortstondig) niet mogelijk is kan de camera na het installeren van deze firmware update, een dergelijke situatie veel beter opvangen en verder gaan met het volgen van het onderwerp. Dat alles zonder dat de scherpstelling verloren gaat. Kortom, gebruikers van versie 3.0 (en hoger) van de firmware voor de Fujifilm X-T2 kunnen flinke prestatieverbeteringen verwachten op het gebied van het autofocus volgsysteem.

Verder krijgen gebruikers van een Fujifilm X-T2 nog wat extra’s en dat nog niet eerder bekend was gemaakt.

Zo krijgen deze fotografen nu ook de beschikking over de mogelijkheid om overbelichting beter zichtbaar te maken tijdens het controleren van de gemaakte foto door middel van zogenoemde ‘blinkies’. Overbelichte gebieden zullen daarbij worden aangeduid door een knipperende weergave van het overbelichte gedeelte. Verder zijn er ook verbeteringen aangebracht voor de histogramweergave, want vanaf nu krijg je ook de beschikking om naast de helderheidsweergave van het histogram deze ook te zien voor Rood, Groen en Blauw, door middel van het RGB kleurenhistogram. Ook deze functionaliteit is enkel zichtbaar tijdens het terugkijken van de gemaakte opname.

Een vrijwel zelfde firmware upgrade komt ook beschikbaar voor de Fujifilm X-Pro2 die zelfs nog iets beter is, want X-Pro2 gebruikers krijgen straks ook de mogelijkheid om in 4K te filmen. Fotografen die met deze camera werken zullen nog heel even geduld moeten hebben, want deze firmware upgrade (versie 4.0) wordt door Fujifilm pas eind december beschikbaar gesteld).

Fujifilm X Acquire Tether software

De Fujifilm X Acquire Tether software heeft nu een extra mogelijkheid gekregen om camera instellingen op te slaan of terug in de camera te plaatsen. Hiermee wordt het dus via X Acquire mogelijk om heel eenvoudig twee gelijke camera’s te voorzien van exact gelijke instellingen. Of, mogelijk om een instelling eerst te testen voordat je deze definitief maakt. De mogelijkheid om backups te maken van je camera instellingen en om deze terug te kunnen plaatsen was tot voor kort alleen voorbehouden aan de (dure) tether plugin voor Lightroom.

Afbeelding: Fujifilm

Dat dit nu gratis mogelijk is gemaakt, betekent ook dat de Fujifilm X Acquire een meer volwassener alternatief is geworden voor de Lightroom plugin(s).

Bovendien werkt Fujifilm X Acquire als tether oplossing ook voor andere RAW bewerkers, zolang deze maar beschikken over de mogelijkheid om een zogenoemde ‘hot folder’ uit te lezen. Je koppelt daarbij deze map op je computer met je RAW bewerker van keuze en de nieuwe foto’s verschijnen daarbij dan automatisch op je scherm, vrijwel direct nadat de foto is gemaakt.

Fujifilm X RAW STUDIO

Fujifilm X RAW Studio is een compeet nieuw software pakket. In eerste instantie is X RAW Studio alleen beschikbaar voor MacOS gebruikers, maar vanaf eind januari 2018 ook beschikbaar voor gebruikers van Windows10.

Met behulp van deze software kun je RAW bestanden batchgewijs omzetten van RAW naar JPEG, waarbij je gebruik maakt van de X-Processor Pro beeldprocessor in je camera. Dat betekent dus dat je computer ook aan je camera gekoppeld moet zijn.

X RAW Studio is geen RAW bewerker, maar batch converter waarmee je RAW bestanden kunt omzetten naar één van de beschikbare filmsimulaties die op je camera aanwezig zijn. De RAW bestanden moeten overeenkomen met de camera die gekoppeld is aan dit softwarepakket.

Afbeelding: Fujifilm

Je kunt dus bijvoorbeeld géén RAW bestand omzetten van een Fujifilm X-T1 naar ACROS door snel een aantal RAW bestanden op een SD kaart te plaatsen en door deze dan uit te lezen via een X-T2. Verder kun je slechts één filmsimulatie per RAW batchconversie omzetten. Wanneer je dus van je RAW bestanden meerdere filmsimulaties wil hebben zul je de batch twee keer moeten uitvoeren waarbij je dan kiest voor een andere omzetting naar een andere filmsimulatie.

Verder is het enkel mogelijk om dezelfde wijzigingen aan de hooglichttinten, schaduwen, verscherping, verzadiging of ruisonderdrukking die al mogelijk zijn op de camera zelf.

X RAW Studio is dus zelf geen RAW bewerker, maar enkel een RAW conversie programma. Verwacht dus niet dat je door gebruik van X RAW studio je Lightroom, Capture One Pro of Iridium de deur uit kunt doen, want dan kom je bedrogen uit!

Wil je echter makkelijk en eenvoudig verschillende filmsimulaties samenstellen vanuit een RAW bestand, dan is X RAW Studio zeker handig. Vergeet dan enkel niet om daarbij dan gebruik te maken van een snelle USB 3.0 kabel, want anders kan het omzetten en converteren van je RAW bestanden wel even gaan duren…

Firmware & Software downloaden

Wil je al dit moois downloaden ga dan snel naar de support site van Fujifilm:

– Firmware versie 2.0 – Fujifilm GFX 50S

– Firmware versie 3.0 – Fujifilm X-T2

– Firmware versie 4.0 – Fujifilm X-Pro2 (Eind december 2017)

– Fujifilm X Acquire Tether Software

– Fujifilm X RAW Studio (MacOSWindows editie pas eind januari 2018)

 

Meer weten over Fujifilm X-Serie camera’s?

Ben je al een Fujifilm gebruiker, of zou je graag meer willen weten over Fujifilm camera’s uit de X-Serie, dan is er ook een hele leuke Facebook groep die ik onderhoud en waar je lid van kunt worden. ‘Fujifilm X-Serie Vraagbaak en Foto’s‘, is momenteel de grootste Fujifilm X community van de Benelux. Klik op deze tekst om lid te worden van deze groep.

0 Comments

Comments are closed