parallax background

Belichten naar links, of belichten naar rechts. Wat is beter?

Belichten naar links, of belichten naar rechts.

Wat is beter?

Je hoort de vraag de laatste tijd steeds vaker. Kan ik nu beter naar links van het midden belichten, of is het beter om juist rechts van het midden te belichten?Wat wordt hiermee eigenlijk mee bedoeld en bestaat er een beste methode? In deze video leg ik je uit wat het verschil tussen beide manieren van belichten én of de ene methode nu béter is dan de andere.

Één van de eerste dingen die je als fotograaf leert is hoe je een foto technisch correct moet belichten, zodat deze niet onderbelicht, of overbelicht is. Bij het maken van een foto wil je immers graag laten zien wat je voor ogen hebt en waarbij je de juist sfeer wilt vastleggen.  De belichting is daarbij dan één van de belangrijkste aspecten tijdens het fotograferen.

De methode die je kiest is vaak een voorkeur die je ontwikkelt, maar het is ook vaak ingegeven door de situatie zelf. Zo kan het soms beter zijn om juist opzettelijk de foto onder te belichten om deze later op te halen. Bijvoorbeeld als detaillering in de hooglichten belangrijk zijn. Andersom kan ook. Als je veel kleur in je foto wilt hebben of wanneer je een foto optimaal wilt kunnen bewerken, dan kan het juist handiger zijn om een belichting ter rechterzijde te hanteren. Je weet dan vrij zeker dat je deze kunt laten knallen.

Tegelijkertijd moet je dan wel extra goed opletten dat er géén belangrijke details in de hooglichten aanwezig zijn, omdat deze lastiger zijn terug te halen.Het is hoe dan ook belangrijk dat je tijdens het belichten in ieder geval goed het histogram in de gaten houdt. Zorg er altijd voor dat het histogram nooit begint of eindigt in een berg. Wanneer het histogram namelijk niet begint of eindigt in een berg, heb je altijd altijd speelruimte om de belichting op te halen, of juist terug te brengen.

–VIND MIJ ONLINE–
►Website (met blogs): https://blog.gregtheulings.nl/
►Facebook: https://www.facebook.com/greg.theulings
► Instagram: https://www.instagram.com/greg.theulings

–MUZIEK–
Alle muziek die ik in mijn video’s gebruik is Royalty Free of valt onder een Creative Commons Licenses.

-AFBEELDINGEN-
Gebruikte afbeeldingen komen óf uit eigen archief, of zijn afkomstig van Free Stock Agencies zoals Pexels, Unsplash, Pxhere of Pixabay.Ik gebruik daarbij alleen afbeeldingen die vallen onder een Creative Commons CCO licenties.

–TENSLOTTE–
Laat het mij weten in de comments als je vragen hebt! Ik hoor het graag.

NAAR MIJN BLOG...