parallax background


De belichtingsdriehoek,
hoe werkt het?

Je hebt besloten om je hobby ‘fotografie’ serieuzer te gaan nemen en je wilt graag leren hoe je betere foto’s kunt maken. Belangrijk daarbij is dat je daarbij zelf leert hoe je tot een ‘correcte’ belichting komt. Dat betekent dat je kennis moet vergaren over de zogenoemde belichtingsdriehoek.

De belichtingsdriehoek bestaat uit de componenten: ISO – Sluitertijd én Diafragma. In de onderstaande video leg ik je uit hoe de basis van een ‘correcte’ belichting tot stand komt en waar je op moet letten als je de belichtingsdriehoek zelf wilt instellen.

Ik heb zojuist al gezegd dat de drie componenten om tot een correcte belichting te komen bestaat uit het instellen van de ISO, de sluitertijd en het diafragma zijn. De componenten sluitertijd en diafragma zijn daarbij ‘creatieve’ componenten, terwijl ISO slechts dient ter ondersteuning van het door jouw gewenste effect. Beweging of bevriezing vastleggen, en/of de hoeveelheid scherptediepte in een opname.

Wanneer je volautomaat (stand P) fotografeert dan zal de camera de keuze om tot een correcte belichting te komen volledig zelfstandig vóór jou maken. De camera bepaald daarbij de ISO, de sluitertijd én het diafragma. Door aan het selectiewieltje op je camera te draaien, kun je dan kiezen voor een nieuwe instelling met andere waardes.

Kies je echter voor sluitertijdvoorkeur (stand S). Dan stel je naast de ISO zelf de sluitertijd in.  De camera maakt daarbij dan een keuze voor het correcte diafragma. Jij bepaalt daarbij dan dus enkel hoeveel beweging zichtbaar mag zijn, maar je hebt daarbij dan géén zeggenschap over de scherptediepte.

Wanneer je kiest voor diafragmavoorkeur (A), dan kies jij de ISO waarde én kies je het gewenste diafragma. Je bent daarbij dan dus de baas over de scherptediepte en de camera bepaalt daarbij dan voor jou wat een correcte sluitertijd moet zijn.

Pas wanneer jij je camera instelt op stand ‘M’ voor manuele belichting zul je zelf verantwoordelijk worden voor het correct instellen van de volledige belichtingsdriehoek. Je hebt daarbij dan dus zelf de controle over de hoogste van de ISO waarde. Het diafragma, ofwel de lichtdoorlaat en de tijd dat er licht op de sensor mag vallen. Kortom de sluitertijd.