parallax background

Hoe voorkom ik condensatie in mijn camera en objectieven?


Hoe voorkom ik condensatie in mijn camera en objectieven?

We hebben het allemaal weleens meegemaakt, condensatie op de lens of in de camera omdat je van een koude omgeving naar een warme omgeving ging en andersom. Wie weleens in de tropen is geweest – of wat dichter bij huis een vlindertuin – weet hoe vervelend het kan zijn als je camera of objectief van het ene op het andere moment helemaal beslaat vanwege condensatie. Vandaag geef ik je een tip hoe je dit probleem kunt voorkomen.

Het meest eenvoudige antwoord op de vraag ‘Hoe voorkom ik condensatie in mijn camera en objectieven’ kan worden gegeven door lucht rondom de camera te verminderen. 

Het voordeel van systeemcamera’s is dat ze zo lekker compact zijn ten opzichte van een spiegelreflexcamera en daardoor kun je een camera of een objectief eenvoudig in zo’n plastic diepvries ziplocker zakje doen.

Condensatie treed op doordat koude lucht tegen de warme lucht botst en andersom, waardoor de lucht zich omzet in druppeltjes water. Dat gebeurt vooral als de luchtvochtigheid behoorlijk groot is, zoals bijvoorbeeld in de tropen, of…. inderdaad de vlindertuin van de dierentuin.

Door je camera of een objectief in een ziplocker zakje te leggen en daarna de lucht er zoveel mogelijk uit te drukken voordat je hem afsluit kun je condensatie voorkomen. Laat je camera/objectief even wennen aan de nieuwe temperatuur en maak daarna pas het ziplockerzakje weer open. 

Deze truuk werkt beide kanten op. 
Kortom of je nu van een warme omgeving naar een koude omgeving gaat, of van een koude naar een warme omgeving gaat. Dat maakt niet uit.

Nog beter werkt deze truuk als je ook nog wat zakjes van die silica gel in het tasje stopt, zodat het vocht door de silica kan worden opgenomen. Condensatie helemaal voorkomen is vrij lastig, maar met de bovenstaande tip zul je wel merken dat het probleem minder groot wordt.