Nog één keer; JPEG of RAW?

Het antwoord op de vraag, moet ik nu RAW of JPEG fotograferen komt tegenwoordig uiteindelijk neer op het volgende: Hoe snel heb ik de foto’s nodig en hoeveel tijd wil ik besteden aan het bewerken van de foto’s?

Als het antwoord op deze vraag luidt:


Direct en géén zin om mijn foto’s te bewerken….

Dan is de keus eenvoudig; Kies voor JPEG.

De meeste lezers van deze blog zullen overigens juist op zoek zijn naar informatie over hoe zij het meeste uit hun camera kunnen halen en hoe zij hun ‘skills’ op het gebied van het bewerken van hun foto’s kunnen vergroten.

Ik leer mensen het liefst hoe zij het meest optimaal kunnen fotograferen en hoe zij het meeste uit hun camera kunnen halen. JPEG is dan domweg niet de meest voor de hand liggende keuze. In een 24 Megapixel afbeelding staan er 6000 x 4000 pixels tot je beschikbaar. Voor een RAW bestand is de hoeveelheid beeldinformatie die er beschikbaar is enorm 14-bits tegenover slechts 8-bits voor JPEG. Vandaar dat een RAW bestand tot wel 40 Megabyte of meer groot kan zijn.

JPEG is daarentegen onderhevig aan enorm veel compressietechnieken. Alle compressie die bij een JPEG bestand wordt toegepast is destructief. Dat wil zeggen dat deze informatie nooit meer is terug te halen. De beschikbare informatie die na het bewerken (door de camera of in je RAW bewerker) niet meer noodzakelijk is wordt bij een JPEG bestand definitief weggegooid. Dat resulteert in een kleiner bestand, maar ook in flink minder mogelijkheden om het JPEG bestand achteraf nog te kunnen bewerken. 

RAW daarentegen past geen compressie toe. Én… als er al compressie wordt toegepast, dan is dat enkel binnen een zogenoemde ‘zip container’. De data wordt dus niet definitief weggegooid maar eerst als een soort vacuümverpakking leeggezogen om zo het pakje wat kleiner te maken. In werkelijkheid wordt er niets weggegooid. In je RAW bewerker wordt achteraf alleen de verpakking weer geopend zodat er weer lucht bijkomt. Alle data in een RAW bestand blijft dus altijd behouden.

De meest gehoorde ‘klacht’ over RAW is dat het langer duurt om het bestand te openen, of dat het zo lastig is om met een RAW bestand te werken. Die klacht was een jaar of 10 geleden misschien een redelijk terechte opmerking, maar tegenwoordig slaat die ‘klacht’ over RAW als een tang op een varken. Opslagruimte kost nauwelijks nog geld en RAW bewerkers bieden je zoveel vrijheid in het bewerken van je foto’s dat het zonde is om er geen gebruik van te maken. Je kunt zelfs vaak kiezen om het cameraprofiel te selecteren. Dan heb je exact dezelfde foto als die door je camera werd geproduceerd. In een RAW bewerker kun je dat dan zien als eindpunt of… als startpunt. 

Besteed een beetje tijd aan het leren maken van voorinstellingen (presets) in je RAW bewerker en er gaat een hele nieuwe wereld voor je open. Het enige dat je moet leren is om niet door te slaan in je bewerkingen. Een foto moet immers wel natuurlijk blijven ogen. Dat punt bereik je alleen door te oefenen. Het bewerkingsproces is minstens, zo niet misschien nog wel belangrijker dan het maken van de foto zelf. 

Een ander groot voordeel is dat jij op ieder gewenst punt zelf kunt bepalen óf en wanneer je de foto gaat omzetten naar JPEG. Zo kun je dus altijd JPEGs maken voor plaatsing op het internet (Je eigen website, Facebook, Instagram of SmugSmug ed.). Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is op de ‘export’ knop drukken. 

Wil je toch een JPEG hebben zoals die is gemaakt door je camera. Bijvoorbeeld omdat je hem gelijk nodig hebt ter publicatie, dan kun je via de ingebouwde RAW converter in je camera altijd een JPEG genereren zoals die door je camera gemaakt zou worden. Hoe je dat doet kun je in mijn boeken lezen.

De vraag is dus niet waarom je RAW zou willen fotograferen, maar waarom je JPEG blijft fotograferen. Vanuit het RAW bestand kun je niet alleen direct dezelfde JPEG maken als uit de camera komt, maar je kunt met een RAW bestand ook vele afgeleiden maken van dezelfde originele opname. Het omgekeerde kan niet!

Je kunt niet vanuit een JPEG bestand ineens een RAW bestand maken, of alle verloren data terughalen. Je opname is bij JPEG slechts 8-bits groot terwijl dat RAW bestand beschikt over maar liefst 14-bit of meer aan informatie. Het is gewoon zonde om jezelf zo te beperken. Bovendien weet je niet wat je over een paar jaar extra hebt geleerd of ben je van mening dat je die ene foto toch graag nog eens zou willen kunnen bewerken. Dat overkomt iedereen…. uiteindelijk ben ik ook zelf met deze harde les geconfronteerd geweest. De keus is uiteindelijk aan jou!

Wil jij je blijven beperken en achteraf met de gepakken peren komen te zitten omdat je ‘nu’ van mening bent dat JPEG goed genoeg is, of ben je op de toekomst voorbereid en ga je RAW fotograferen zodat je nog vele jaren later de mogelijkheid behoud om nog vanalles met een opname te kunnen doen. Bijvoorbeeld omdat je tot nieuwe inzichten bent gekomen? 

Als je tot hier bent gekomen met lezen, dan weet ik zeker dat je toch twijfelt. Dus waar wacht je dan nog op? Begin dan vandaag nog met het fotograferen in RAW. Je zult over een aantal jaar nog dankbaar zijn voor dit advies!. 

NAAR MIJN BLOG...