Welk ND filter gebruiken voor dynamisch stromend water?

Welk ND filter gebruiken voor dynamisch stromend water?

Dit is niet zo’n eenvoudige vraag om te beantwoorden dan dat het lijkt. Niet alleen stroomt water niet altijd even snel, het licht is ook op ieder moment altijd net weer even anders. Zouden we de ‘Zonnige 16 regel‘ aanhouden dan zou dat betekenen dat we op f16 zouden werken met een sluitertijd van 1/100e seconde. 

Een dergelijke sluitertijd is niet snel genoeg om stromend water volledig te bevriezen, maar tegelijkertijd bij lange na niet langzaam genoeg om water te doen laten stromen. Om stromend water op een foto dynamisch vast te leggen is minimaal een sluitertijd nodig van 1/3e seconde en vaak nog wel wat trager.

Afgaande op een diafragma van f16 en een sluitertijd van 1/100e seconde zou je dan vijf stops tekort komen om stromend water op een dynamische manier vast te leggen. Immers we gaan van 100 -> 50 -> 25 -> 12 -> 6 -> 3.

Een ND filter van 6 stops zou ons dan goed kunnen dienen. Mocht de locatie waar je wilt fotograferen dan ook nog eens in de schaduw liggen, dan zou je met een iets minder krachtig filter (3ND) uit de voeten kunnen. Persoonlijk zou ik toch liever willen opteren voor een filter dat minimaal 6 stops aan licht kan tegenhouden. Ook omdat je dit filter dan voor andere opnames met een wat langere sluitertijden kunt gebruiken.

TIP: Zonder Filter…

Er is nog een andere methode waardoor je foto’s kunt maken waarmee het lijkt alsof je stromend water kunt fotograferen. Die methode is niet zo heel lastig, maar vraagt wel meer tijd, een statief en iets meer werk in de nabewerking.

Stel je camera in op ‘continu hoog’, ofwel het maken van veel opnames per seconde. Liefst met een zo’n hoogst mogelijk aantal beelden per seconde. Zorg ervoor dat je camera op een goed statief is geplaatst, want de beelden mogen – met uitzondering van het stromende water zelf – niet van elkaar verschillen in standpunt. Maak nu minstens 10 tot 20 foto’s. Achteraf voeg je de beelden weer samen tot één beeld.

Heb je een camera (bijvoorbeeld Nikon) die beschikt over de mogelijkheid voor het maken van dubbele (meervoudige) opnames, dan kun je de beelden ook in je camera samenvoegen tot één foto. 

Deze methodiek is uiteraard niet exact hetzelfde als een opname gemaakt met een heus ND filter. Toch kan deze manier voor dergelijke opnames zeker gebruikt worden en is het verschil vaak niet zichtbaar. 

NAAR MIJN BLOG...